Skip links

15 oktober 2022

Samen voor een Hartveilig Houten

Vanaf 1 januari 2023 wordt het in Houten een stuk onveiliger voor wie in onze gemeente gereanimeerd moet worden. Ongeveer de helft van hen heeft nooit eerder hartklachten gehad. Het is dus een harde boodschap voor de hele gemeente dat het aantal burgerhulpverleners in het nieuwe jaar bijna halveert als we nu niets doen.   

Afgelopen zaterdag heb ik daarom ein-de-lijk de opfriscursus reanimatie en AED gevolgd bij Veilig Houten. Dat certificaat haalde ik aan het begin van 2020, samen met Wayne Wilson, het toenmalig raadslid van Houten Anders! en burgemeester Isabella. Omroep Houten was er toen ook bij. Zo werd heel Houten opgeroepen om zich aan te melden voor de reanimatietrainingen en om zich als burgerhulpverlener te registreren in de app van HartslagNu. Sindsdien ben ik meermaals opgeroepen als burgerhulpverlener en gelukkig waren de hulpdiensten die keren sneller ter plaatse dan ik.  

Opfrissen

Vanwege het coronavirus was het volgen van opfriscursussen moeilijk. Daarom werd de geldigheid van de certificaten landelijk verlengd tot 1 januari 2023. Op die manier bleven er genoeg burgerhulpverleners oproepbaar voor een reanimatie. Ook kreeg iedereen genoeg tijd om – ondanks corona – het certificaat te verlengen. Mijn certificaat was vanmorgen al bijna 2 jaar verlopen, dus het werd de hoogste tijd! Er was al veel kennis weggezakt. Dat was best wel confronterend. 

Tijdens de opfriscursus in De Lichtboog werd het voor mij direct duidelijk dat het volgen van de training helpt om het geheugen op te frissen. Er zakt veel kennis weg als je het nooit gebruikt. Wat doe je ook alweer als je bij een slachtoffer aankomt? Wanneer bel je 112? Hoe houd je je handen op die borstkas? En waar plak je de elektroden van de AED? Zelfs als je vaker reanimeert, leer je overigens altijd weer iets nieuws, waardoor je een slachtoffer beter kunt helpen. 

Hartveilig Houten?

In Houten mogen we trots zijn op ons HartVeilig dekkend netwerk van AED’s (Houtens Nieuws, 17-07- 2020). Overal in de gemeente kan er binnen 6 minuten een AED ter plaatse zijn. Die AED’s worden naar het slachtoffer gebracht en bediend door burgerhulpverleners. Dan moeten die er wel zijn!  

Op dit moment hebben we ruim 900 burgerhulpverleners geregistreerd in de app van HartslagNu, verdeeld over de hele gemeente. De 100 dichtstbijzijnde burgerhulpverleners krijgen een oproep als dat nodig is. Dit maakt ons een Hartveilig Houten. Toch is het de vraag of dit zo blijft.

Vanaf 1 januari 2023 worden burgerhulpverleners niet meer opgeroepen zonder geldig certificaat (Veilig Houten, 23-08-2022). Wie wél een geldig certificaat heeft, maar de geldigheidsdatum nog niet heeft aangepast in het systeem, wordt ook niet meer opgeroepen. Dat moet helaas handmatig worden aangepast in MijnHartslagNu en wordt dan gecontroleerd. Er is immers geen landelijke registratie van certificaten.  

Als er niets gebeurt, halveert het Houtense netwerk van burgerhulpverleners. Dan kunnen afstanden tussen slachtoffer, AED en burgerhulpverleners ook enorm toenemen. En als de hulp er langer over moet doen, nemen de overlevingskansen van slachtoffers af. Na de eerste 6 minuten neemt de kans op succesvolle reanimatie elke minuut met 10 procent af. Gemiddeld zijn de hulpdiensten er na 10 minuten. Dus als burgerhulpverleners deze 4 minuten niet meer kunnen overbruggen, verliezen we tot 40 procent overlevingskans voor elke inwoner die een AED nodig heeft.  

Samen aan de slag!

Houten Anders! wil actie en heldere communicatie. In 2024 willen we 1000 burgerhulpverleners hebben in Houten. Dat zijn er 100 meer dan nu, 500 meer dan verwacht op 1 januari 2023. Dat is ambitieus.   

De gemeenteraad heeft in onze ogen een voorbeeldfunctie. Daarom stellen we voor dat de gemeenteraad zich in elk geval jaarlijks laat scholen in reanimatie en het gebruik van de AED. Uiteraard blijft het vrijwillig voor de raadsleden om zich te registreren als burgerhulpverlener. Deze jaarlijkse avond willen we verder aankleden met sprekers die passen bij het onderwerp, zodat de gemeenteraad ook betrokken blijft. Daarnaast willen we dat het college nu ingrijpt en de communicatie breed opzet met alle partners in de veiligheids- en de gezondheidssector.  

Er moet worden samengewerkt om iedereen correct te informeren en aan te moedigen om burgerhulpverlener te worden én te blijven:

Kosten kunnen vaak worden gedeclareerd bij de ziektekostenverzekering. En zo niet, dan heeft Veilig Houten een speciale deal voor wie zich als burgerhulpverlener aanmeldt: je krijgt dan een deel van je cursusgeld terug.  

Samen gaan we voor 1000 burgerhulpverleners op 1 januari 2024. Doet u mee? 

 

Axel Eerdman 

Raadslid Houten Anders! 

Meer informatie

Veilig Houten

HartslagNu

Volg ons